BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, February 26, 2010

ANAK AMANAH ALLAH


Anak merupakan amanah Allah kepada ibubapa. Dari Abu Hurairah, Rasulullah s.a.w bersabda:
"Setiap anak dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci yakni Muslim). Kedua-dua orang tuanyalah yang menjadikan dia Yahudi, Nasrani atau Majusi."(Bukhari)

Menurut Imam Al-Ghazali pula, anak adalah seperti sebutir batu permata yang belum digilap. Ibu bapalah yang akan mencanai dan menggilapnya sehingga menjadi berlian yang indah dan berkilauan. Jelas, ibu bapalah yang akan menentukan sama ada anak-anaknya "menjadi" atau tidak.


Memiliki zuriat mengajar kita menjadi seorang manusia yang amanah, mendidik ibubapa dalam menjaga amanah besar yang diuji langsung daripada Allah, baik dari segi kesusahan, dan kepayahan dalam membesarkan anak-anak ini. Jika kita berilmu dalam memberi didikan, insyaAllah hasilnya juga adalah baik. Ibubapa harus sentiasa bersedia membuka jalan untuk anak-anak ini meneroka minda mereka, ke arah menjadi manusia hebat dan bermaruah dalam setiap langkah mereka dikemudian hari.


Perlu ditegaskan bahawa zuriat itu adalah suatu amanah yang tiada perinya. Sayangi anak-anak kita dan sayangilah juga masa depan mereka.


Maka, setiap ibubapa perlu beriltizam untuk membina generasi terbaik dalam mendidik anak-anak. Biar mereka menjadi bayi yang disayangi ramai, kanak-kanak yang riang gembira bak kenangan Lasykar Pelangi, remaja yang beradab dan berakhlak mulia, seorang dewasa yang matang dan bermaruah, seterusnya giliran mereka pula membina generasi baru yang unggul.
Jadikanlah anak-anak kita ‘eksperimen’ untuk dijadikan contoh kepada masyarakat dalam melahirkan generasi baru yang lebih bermaruah dan berjaya kehidupan mereka di dunia, tanpa mengabaikan kepentingan ilmu akhirat.

0 comments: